sunnuntai 14. lokakuuta 2007

Monenlaisia ongelmia

Tänään oli taas pieni ongelma, kun tuttu soitti ja ihmetteli, että ei tule kuvaa boksista televisioon. Menin paikalle ja siellä oli boksi pois päältä eli punainen valo paloi.
Lisäksi valittuna oli radio-kanava.

lauantai 13. lokakuuta 2007

Satelliittiboksi

Asensin Triax satelliittidigiboksin kesällä talon katolle. Signaalin vastaanottoon käytän Canal Digitalin satelliittilautasta ja yhtä mikropäätä. Mikropää on Universal. Suuntasin lautasen Eutelsat:iin käyttäen apuna SatelitFinder-suuntauslaitetta. Kanavien haku sujui ilman ongelmia ja kanavat näkyy hyvin. Kerran jouduin suuntaamaan lautasen uudelleen, kun myrskytuuli käänsi lautasen vikasuuntaan.

torstai 20. syyskuuta 2007

Boksit kuntoon

Digiboksin asennus on kehittävää ja mukavaa hommaa.
Valittavana on maanpäällisiin kattoantenneihin tarkoitettuja digibokseja, kaapeliverkkkobokseja ja satelliittidigibokseja.
Laitteet kehittyvät huimaa vauhtia ja niihin saa kytkettyjä DVD-laitteet ja videonauhurin ja vaikka mitä ihmeellistä.
Digi-info antaa myös neuvoja asiassa.
Nyt kun analoginen puoli on pimentynyt, on aika tutustua digitaalisen tekniikan ihmeellisen maailmaan.
Satelliittidigiboksit tarjoavat satoja kanavia, jos sellainen kiinnostaa.
Maksullisella kanavakortilla saa näkymään aivan uudenlaisia kanavia, joista saa laajan valikoiman urheilukanavia ja elokuvia.

keskiviikko 25. heinäkuuta 2007

Miten asennan satelliittiantennin

Oheisena muutamia ohjeita miten homma hoidetaan.
Helpoin tapa etsiä satelliitti on kantaa telkkari ja viritin pihamaalle tai katolle lähelle lautasantennia, ja suuntailemalla sen jälkeen lautasantennia analogisen virittimen kera etelä-lounaaseen kunnes jokin lähetys tulee näkyviin.
Ns. huutomenetelmä ei toimi, jossa toinen katsoo telkkaria sisällä ja huutaa kääntöohjeita lautasen asentajalle, vaan paras tulos tulee kun se kääntelee joka katsoo telkkaria, niin vahvin kohta löytyy selvästi. Muista, että myös pystysuunta vaikuttaa, se monelta alussa unohtuu.
Kompassilla määritetään ilmansuunta. Antennin paikka kannattaa valita niin, että edessä ei ole puita eikä muita esteitä suuntaan, josta signaalia on tarkoitus vastaanottaa. Ei edes sähkö- tai puhelinlankoja.
Analoginen vastaanotin on varsin käyttökelpoinen antennin viritykseen, eli kannattaa virittää joku PAL- tai D2-Mac kanava ja sen avulla säätää antennia kunnes kanava tulee näkyviin. Näkyvää ohjelmaa vertailemalla esim. internetistä saatavilla olevaan TUOREESEEN listaan tulee helposti selvyys, että mihin satelliiittiin sai lautasen tällä kertaa osumaan. Digitaalisen vastaanottimen hienolla palkkiluonteisella ja hitaalla signaalimittarilla satelliitin etsiminen on yhtä arvontaa, mutta ei sekään kyllä mahdotonta ole, mikäli on tarpeeksi hyvät hermot ja vakaa käsi antennia kääntelemään. Oikea suuntaus on millimetreistä kiinni, ja sekä pysty- että vaakasuunnan täytyy olla yhtäaikaa oikea, että riittävä signaali kunnolliseen vastaanottoon saadaan. Digitaalivastaanotinkaan ei anna paljoa epätarkkaa suuntausta anteeksi, vaan kun signaali on liian heikko, niin katselukelpoista kuvaa ei ole juuri odotettavissa.
Kauempanakin olevat signaalitielle sattuvat puut ym. esteet saattavat aiheuttaa ikävästi vaimennusta signaaliin, joten mikäli lautasta ei ole kohtuullisen matkan päässä mahdollista asentaa avoimenpaan maastoon, niin tulee kyseeseen isomman lautaskoon hankinta (huono vaihtoehto), tai asuinpaikan vaihdos. Pari linkkiä, joista voi hakea tuoreita kanavalistauksia. Jälkimmäinen on imuroitava lista.
http://www.nordic-satellite.com/
ftp://ftp.elf.stuba.sk/pub/pc/educult/satellit.zip
Satelliittiantennin asentaminen itse kannattaa, mikäli ei halua maksaa "viittäsataa" asennusfirmalle ko. toiminnasta.
Lähde: www-saunalahti.fi/~jounin2/satellit.htm 25.7.2007